AcasaAcasa  InregistrareInregistrare  Conectare  

Distribuiți | 
 

 Tarom se pregătește de privatizare cu un plan dur de tăieri de costuri

In jos 
AutorMesaj
Boeing777-300
Fotograf


Numarul mesajelor : 857
Localizare : Macondo
Data de inscriere : 02/12/2008

MesajSubiect: Tarom se pregătește de privatizare cu un plan dur de tăieri de costuri   Dum 06 Mar 2011, 19:33

titlu: Tarom se pregătește de privatizare cu un plan dur de tăieri de costuri
sursa: http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/tarom-se-pregateste-de-privatizare-cu-un-plan-dur-de-taieri-de-costuri-144795.html
autor: Ana-Maria Smadeanu
data: 6 martie 20011

Tarom se pregătește de privatizare cu un plan dur de tăieri de costuri

Ministerul Transporturilor va anunța, la finalul lunii apri­lie, decizia cu privire la privatizarea Tarom. Ruxandra Brutaru, managerul companiei, explică pentru Capital ce măsuri de forță vor fi luate pe termen mediu pentru redresarea financiară a operatorului.

Despre privatizarea Tarom se vorbește de un deceniu, acest obiectiv figurând pe lis­ta tuturor miniștrilor care au trecut pe la Transporturi. Subiectul a revenit în actualitate după ce delegația FMI a cerut Ministerului Transporturilor să privatizeze compania aeriană națională, în continuare puternic dependentă de alocațiile de la buget, cu datorii tot mai mari și cu pierderi considerabile.Guvernul a precizat, în scrisoarea de intenție către FMI, că până la finalul lunii aprilie va avea loc o analiză completă a companiei Tarom, care va lua în calcul găsirea unui investitor strategic până spre sfârșitul anului 2011. „Cel mai important aspect este rentabilizarea companiei. Privatizarea acesteia este una dintre soluțiile existente pentru a atinge acest scop, dar nu este singura soluție“, declară, pentru Capital, Ruxandra Brutaru, director general al Tarom.

„Din punctul meu de vedere, operatorii naționali au două mari responsabilități: cea economică, adică profitabilitatea, pentru că suntem un operator economic, dar și cea de a proteja interesele acestei națiuni. România a cunoscut dezvoltarea în anumite piețe domestice și datorită operării Tarom, în condițiile în care un aeroport reprezintă un punct strategic vital în dezvoltarea economică a unei regiuni. Este foarte important accesul investitorului străin, mai ales în condițiile în care infrastructura terestră din România nu este la fel de dezvoltată precum în alte țări“, adaugă aceasta.

Încă un an pe pierdere

În anul 2010, compania Tarom a transportat 2,19 milioane de pasageri, cu 23,66% mai mulți decât în 2009. Potrivit informațiilor furnizate de companie, august 2010 a fost cea mai bună lună din ultimul deceniu din punctul de vedere al numărului de pasageri transportați: 234.066 de persoane. Deși anul 2010 a fost foarte dificil la nivel global, potrivit unui clasament publicat de Asociația Europeană a Companiilor Aeriene (AEA), Tarom s-a situat pe locul doi în Europa la creșterea numărului de pasageri și pe locul trei la creșterea gradului de încărcare. Însă, a terminat anul pe pierderi, oarecum similare anului 2009, când s-au cifrat la 55,8 milioane de euro.

„Anul nu este încă închis din punct de vedere contabil, astfel că momentan nu avem o situație definitivă“, spune Ruxandra Brutaru. „Compania a suferit foarte mult din cauza imposibilității generării veniturilor pe care le-a estimat. Problema fundamentală pe care am avut-o anul trecut a fost prețul petrolului, care a crescut considerabil“, explică managerul.

„Din punct de vedere operațional, am reușit să scădem substanțial cheltuiala pe pasager, am reușit să creștem și numărul de pasageri, dar, din păcate, venitul per pasager pe care l-am generat nu a fost cel pe care ni-l propusesem“, adaugă aceasta. Așadar, până la privatizare, Tarom se află în restructurare, primul pas dintr-un plan care țintește implementarea măsurilor necesare pentru ameliorarea performanței economice a companiei și rentabilizarea acesteia. „Vizăm atât reducerea costurilor companiei, cât și creșterea vânzărilor. Primele rezultate vizibile se vor manifesta din a doua parte a lui 2011“, explică Ruxandra Brutaru. Planul său vizează un grad mediu de încărcare al aeronavelor de 66,61%, respectiv creșterea volumului de vânzări online cu 15% - 20% față de anul 2010.

În privința reducerii cheltuielilor, Tarom ia în calcul, printre altele, scăderea costurilor de distribuție cu până la 15%, recalcularea tuturor rutelor de zbor operate în vederea alegerii celor mai eficiente din punctul de vedere al costurilor.

„Renegociem contractele cu partenerii noștri de business, urmărind obținerea unei reduceri cu 10% a costurilor de handling în escalele cu impact major și analizarea necesarului de servicii ce urmează a fi prestate pe toate escalele Tarom“, explică Brutaru.

Costurile administrative cu personalul aeronavigant vor fi și ele reanalizate. Planul Ruxandrei Brutaru vizează scăderea cu 50% a costurilor cu deplasările în interes de serviciu și cu până la 20% a costurilor aferente contractelor cu centrele de training și cu hotelurile partenere. Se urmărește, totodată, relocarea agențiilor externe în aeroporturi și reducerea numărului agențiilor interne în funcție de gradul de profitabilitate al acestora. „Eficiența economică este cel mai important aspect, indiferent dacă se optează pentru privatizare sau nu“, conchide managerul.Sus In jos
CalinCLJ
Membru activ


Numarul mesajelor : 1031
Varsta : 55
Localizare : Cluj-Napoca
Data de inscriere : 15/10/2008

MesajSubiect: Re: Tarom se pregătește de privatizare cu un plan dur de tăieri de costuri   Dum 06 Mar 2011, 20:25

Daca Madam Brutaru e atat de revolutionara , ar putea incepe cu inchiderea urmatoarelor agentii:
- Resita
- Caransebes
- Botosani
- Bistrita
- Brasov
- Piatra Neamt
- Ploiesti
- Tulcea
- Constanta
- Bacau
- Craiova
Daca ar continua "procesul revolutionar" ar intelege ca amplasarea unor agentii TAROM chiar in orasele unde Tarom are zboruri interne (TSR,OMR,SUJ,BAY,CLJ,TGM,SBZ,IAS) e o anomalie si un anacronism. In masura in care oferi o platforma de ticketing online agentilor acreditati IATA , in masura in care , de asemenea , exista posibilitatea ca fiecare pax sa isi achizitioneze biletul online de acasa , a tine agentii care costa aprox. 15,000 euro/luna/agentie mi se pare o sfidare a oricarui concept economic.
Sa mai spun ca Tarom are agentii in SUA si Arabia Saudita , unde NU ARE ZBORURI ?
Sigur , veti spune ca astea sunt "maruntisuri , dar , pornind de aici , poti cu adevarat evalua costurile administrative URIASE ale unei companii ca Tarom.
Despre costurile serviciilor (handling,catering) nu spun acum nimic , dar daca va fi cazul , le putem discuta si pe astea.
Sus In jos
claudiup
Membru activ
avatar

Numarul mesajelor : 973
Varsta : 35
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 22/10/2008

MesajSubiect: Re: Tarom se pregătește de privatizare cu un plan dur de tăieri de costuri   Lun 07 Mar 2011, 15:16

ce datorii are Tarom? eu am intrebat in urma cu vreo doua saptamani si am primit acest raspuns:
"Buna ziua,
Va transmitem raspunsul urmator la solicitarea dumneavoastra de presa:
„Obligațiile fiscale ale companiei TAROM față de Bugetul de stat la 31.12.2010 erau în valoare de 7.792,37 mii lei. Toate obligațiile către bugetul de stat s-au încadrat în termenele scadente, plata acestora efectuându-se în data de 25.01.2011. La data de astăzi, 23 februarie 2011, compania TAROM nu înregistrează obligații fiscale datorate și neachitate în termen către Bugetul de stat.
Multumesc"
Sus In jos
Boeing777-300
Fotograf


Numarul mesajelor : 857
Localizare : Macondo
Data de inscriere : 02/12/2008

MesajSubiect: Re: Tarom se pregătește de privatizare cu un plan dur de tăieri de costuri   Lun 07 Mar 2011, 15:33


claudiule, pai ei s-aub referit la datoriile la bugetul de stat, contributii sociale, impozite etc.
pierderile nu intra la datorii, sa ma corecteze careva daca gresesc.
Sus In jos
Dylan
Moderator
avatar

Numarul mesajelor : 4800
Varsta : 46
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 15/04/2008

MesajSubiect: Re: Tarom se pregătește de privatizare cu un plan dur de tăieri de costuri   Lun 07 Mar 2011, 17:10

Dragilor, sunt in bransa de 18 ani...de fapt pe 15 martie vor fi 18 ani..... Ca sa nu mai pun inca fo 7 ani de planorism inainte! Nu pot sa inteleg de ce va framanta chestia asta?!? PUR SI SIMPLU, NU-NTELEG!!! Nu sunt angajat ROT si nici al altei companii aeriene, nu sunt angajatul al unui aeroport, ca regie autonoma... dar nu inteleg de ce va framantati atat cu niste probleme care pe langa ca nu sunt ale noastre, nici nu ne afecteaza in mod direct!

Poze vom putea face in continuare, cu echipajele vom putea sta in continuare la cate o discutie, multumiri echipajelor care saluta la THR, le transmitem de fiecare data cand unul din piloti spun ca erau spotteri la OTP, CLJ sau prin alte parti.... La ce va ajuta sa va mai framantati atat?!? Uitati-va numai la thread-ul de WZZ ce discutii fara sfarsit sunt! Mi-e sila! Fratilor! Suntem un forum de fotografie de aviatie! Nu suntem aviatia.ro, nu suntem ziare de can-can (genul pe care-l stiti toti) !!!!!! Lasati-o-ncolo de treaba! Dar chiar trebuie sa intram cu buldozerul ca sa va oprim dizertatiile?
Sus In jos
Boeing777-300
Fotograf


Numarul mesajelor : 857
Localizare : Macondo
Data de inscriere : 02/12/2008

MesajSubiect: Re: Tarom se pregătește de privatizare cu un plan dur de tăieri de costuri   Lun 07 Mar 2011, 18:05

Cu tot respectul Dylan, nu inteleg la randul meu de ce te afecteaza pe tine ca discutam noi ce sa intampla la Tarom?
Discutam din spirit civic ptr ca ne intereseaza viitorul companiei nationale. daca pe tine nu te intereseaza nu citi topicul si nu posta aici, e simplu. Eu folosesc Taromul si vreau sa stiu incotro se indreapta compania.

E forum de fotografie de aviatie, insa asta e sectiunea de stiri si discutam stirile din domeniul aviatic. Stirea in cauza e despre Tarom asa ca discutam despre asta. Nimic contra regulamentului. E foarte normal sa vrem sa stim ce se intampla in domeniul asta si sa impartasim informatii si comentarii pertinente. chiar nu vrei sa stii daca vei mai vedea pe cer avioanele tarom?

Daca tu vrei sa intri cu buldozerul si sa stergi sau sa blochezi topicul, o poti face, insa ar fi un abuz iar ca membru o sa aleg sa nu mai particip in nici un fel aici. Deja amenintarea ta mi se pare deplasata, si nu e o atitudine matura, demna de un moderator. Practic ne zici: "mie nu-mi convine ca abordati subiectul asta. daca nu va opriti, va sterg".

strict la obiect:
Pana una alta Tarom este o companie aeriana de stat asa ca oricine din tara asta are dreptul sa aiba o parare, mai ales cand anul trecut 55 de milioane de euro de la buget au acoperit datoriile acestei companii.
chiar daca ar fi companie privata tot am dreptul sa comentez, ca simplu client al companiei. asa aflam si noi de la unii la altii cu cine e mai bine sa calatorim, ce avioane noi sunt in flota etc etc etc.

Daca nu vrei sa se fie stiri pe forum poti desfiinta toata sectiunea ca sa nu mai comenteze nimeni Taromul mult iubit. macar stim unde ne situam. schimba si regulamentul, mentioneaza ca numai postarea pozelor e permisa si ai rezolvat problema.
nu mai imi pierd timpul postand.
Sus In jos
Dylan
Moderator
avatar

Numarul mesajelor : 4800
Varsta : 46
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 15/04/2008

MesajSubiect: Re: Tarom se pregătește de privatizare cu un plan dur de tăieri de costuri   Lun 07 Mar 2011, 18:52

Mircea, ai inteles gresit... Nu ma afecteaza personal faptul ca cineva "se leaga" de ROT sau alta companie aeriana care opereaza sau nu in Ro! Figura cu spiritul civic, la fel nu merge, ca doar nu (cred ca) am ajuns formatori de opinie... cel putin asa am dori... Ideea e ca virgula conform profilului sunt cumva obligat sa citesc cam tot ce se scrie si unde am pareri personale in legatura cu subiectul sau cu atitudinea userilor , tonul sau modul lor de a pune problema, ar trebui sa intervin. In cazul de fata m-am simtit nevoit sa intervin mai mult din ratiuni administrative, chiar daca n-am lasat sa se inteleaga acest lucru. Vad chiar ca parerea mea e luata la modul personal, ceea ce nu are de-a face cu adevarul... De ce spun asta? Pentru ca, dupa cate vad s-a inteles ca moderatorii vor intra cu buldozerul, chiar mai mult, ca este o ... amenintare! Nimic mai neadevarat!

Nu stiu daca interventia mea a dat de inteles ca ar fi a unuia care tine partea unei entitati, in cazul nostru o companie aeriana, dar e cert faptul ca intervenind in discutie am fost inteles gresit!

Imi pare rau ca trebuie sa raspund la persoana a II-a singular, dar sunt obligat s-o fac mai mult datorita conjuncturii de fata, poate si tonului de razboi, cu toate ca interventia mea a fost pur administrativa, daca-i putem zice asa...

In rest, ultimele tale randuri din mesajul de mai sus nu le mai comentez... Imi pare sincer rau ca tu, unul dintre "batrani" ai inteles total anapoda ce-am scris eu mai sus... Anyway, it's ok!
Sus In jos
CalinCLJ
Membru activ


Numarul mesajelor : 1031
Varsta : 55
Localizare : Cluj-Napoca
Data de inscriere : 15/10/2008

MesajSubiect: Re: Tarom se pregătește de privatizare cu un plan dur de tăieri de costuri   Lun 07 Mar 2011, 19:15

Ca unulo ce ma simt usor "vizat' de observatiile luiDylan , iata si parerea mea :

Recunosc ca nu postez fotografii de aviatie , in schimb apreciez ENORM munca celor care ne incanta cu imagini unice de pe aeroporturile romanesti.
De aici pana la tonul tau , Dylan , e distanta mare. Am citit de trei ori postul tau ca sa realizez daca am inteles bine. Recunosc dreptul ORICUI e membru aci sa isi spuna civilizat si cu deferenta parerea sa.
Discutiile la care te referi , Dylan , se poarta tocmai pentru ca NE PASA . Iar daca unii sau altii au informatii care pot lamuri anumite decizii , situatii , intamplari , nu vad , sincer , de ce va trebui sa isi cenzureze dreptul de a impartasi acele informatii .
Ma alatur lui Triple7 . cerand o clarificare a situatiei. daca se doreste EXCLUSIV postare de fotografii , e ok , spuneti ! In ceea ce ma priveste , cred ca acele comentarii pe care le-am postat au fost facute cu buna credinta si din dorinta de a discuta teme care au legatura stransa cu aeroporturi , companii aeriene , etc.

Fara a fi o fronda , afirm ca , atata vreme cat forumul e deschis , voi continua sa comentez si sa aduc informatii utile. Cand regulile se vor schimba , voi ramane un simplu admirator (daca va fi posibil si asta).
Sus In jos
Boeing777-300
Fotograf


Numarul mesajelor : 857
Localizare : Macondo
Data de inscriere : 02/12/2008

MesajSubiect: Re: Tarom se pregătește de privatizare cu un plan dur de tăieri de costuri   Lun 07 Mar 2011, 19:17

Dylane, imi faci impresia unei persoane simpatice, inteligente si joviale. Chiar nu-mi place sa te contrez si daca o fac, nu o fac cu rautate.

Ai folosit exprimari care nu au fot deloc admnistrative, ci foarte personale si le-am luat ca atare. de exemplu, "mi-e sila" si "intratul cu buldozerul".

vreau sa raman on topic:
Zici ca soarta companiei Tarom nu ne priveste pe noi. Repet, ma priveste in mod direct iar ce-am scris mai sus nu e vrajeala.
1. din sprit civic vreau sa stiu ce se alege de compania nationala. nu trebuie sa fiu formator de opinie ca sa am spirit civic. faci o confuzie aici.
2. ca si client al companiei vreau sa aflu informatii despre rute, servicii, avioanele din uz, ce face managementul etc.
3. toate astea se leaga pana la urma si de scopul spotaresc, al pozelor. daca vrei sa faci poze avioanelor tarom ar trebui sa te intereseze ce se alege de companie, caci vor fi schimbari majore.
4. Nu am facut decat sa ma leg de subiectul in cauza, al stirii prezentate. faptul ca tu esti indiferent fata de situatia taromului sau nu-ti place subiectul nu inseamna ca toti trebuie sa fim la fel sau sa-ti impartasim opinia.

PS: inca o data, "no hard feelings". ar trebuie sa te bucuri ca-ti raspund, chiar daca nu e pe placul tau. schimburile de idei sunt productive. tu ca moderator ar trebui sa le incurajezi, nu sa le suprimi. incurajati dialogul civilizat caci asta da viata forumului si va asigur ca vin si mai multe poze odata cu asta.
numai bine...

Sus In jos
Virusu
Moderator
avatar

Numarul mesajelor : 2688
Varsta : 32
Localizare : Cluj Napoca
Data de inscriere : 30/12/2007

MesajSubiect: Re: Tarom se pregătește de privatizare cu un plan dur de tăieri de costuri   Lun 07 Mar 2011, 19:19

Apoi hai sa ne calmam tinerilor Smile

La cum il cunosc pe za Dailan, va pot zice ca nu a zis rautacios ce a zis. Ce a vrut el sa zica, din ce vad eu, e ca se polemizeaza mult prea mult pe cate o stire... nimic mai mult.
Si Caline nu se pune problema ca e un forum exclusivist de fotografie 100% pentru ca fara ajutorul tau si al multor altii nu am putea sa identificam toate sansele de a poza avioane diverse, si multumesc pe calea asta.

Cheers!
Sus In jos
claudiup
Membru activ
avatar

Numarul mesajelor : 973
Varsta : 35
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 22/10/2008

MesajSubiect: Re: Tarom se pregătește de privatizare cu un plan dur de tăieri de costuri   Lun 07 Mar 2011, 21:04

Gizas!
Sus In jos
RATus
Administrator
avatar

Numarul mesajelor : 1497
Varsta : 34
Localizare : Cluj Napoca
Data de inscriere : 29/12/2007

MesajSubiect: Re: Tarom se pregătește de privatizare cu un plan dur de tăieri de costuri   Lun 07 Mar 2011, 22:09

Relax un pic, lume... e o stire... sunt niste raspunsuri, nimic dubios.

E bine si rau faza cu Tarom, rau ca e de stat si-si permite o oarecare marja ( ca sa nu zic risipa (nu dati va rog )), si bine ca nu e in situatia Sabena sau Alitalia, si se pare ca lucra sa nu ajunga acolo.

Avand in vedere discutia si mai ales membri care o poarta cred ca nu-i cazu sa ne luam unii de altii.

Sus In jos
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Tarom se pregătește de privatizare cu un plan dur de tăieri de costuri   

Sus In jos
 
Tarom se pregătește de privatizare cu un plan dur de tăieri de costuri
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» ZODIA CAPRICORNULUI
» Provocarea nr. 14: simbolurile pascale in prim plan
» ZODIA PESTILOR
» La sueta .... de seara ! 22
» Intrebari...... cu sau fara raspuns

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
ROMANIAN SPOTTERS :: DIVERSE/OFF-TOPIC :: Stiri din aviatie - Aviation News-
Mergi direct la: