AcasaAcasa  InregistrareInregistrare  Conectare  

Distribuiți | 
 

 ARCA a lansat, cu succes, prima rachetă spațială românească

In jos 
AutorMesaj
electric
Membru activ
avatar

Numarul mesajelor : 1166
Varsta : 44
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 10/03/2008

MesajSubiect: ARCA a lansat, cu succes, prima rachetă spațială românească   Lun 04 Oct 2010, 15:53

Titlu: ARCA a lansat, cu succes, prima rachetă spațială românească
Link: http://www.arcaspace.com/
Autor: Simona Popescu, ARCA
Data: 4 octombrie, 2010
Sursa: ARCA


Citat :

ARCA a lansat, cu succes, prima rachetă spațială românească
București, 4 octombrie, 2010

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA), a lansat prima rachetă spațială românească, Helen 2, la data de 1 octombrie 2010, din largul Mării Negre.

Programul lansării

La data de 1 octombrie 2010, orele 07:00, nava militară NSSL 281 Constanța, însoțită de ambarcațiunile rapide Fulgerul și Bombard, au executat manevra de ieșire din Dana Militară 0 și s-au îndreptat spre zona de siguranță LRD Helen, din largul Mării Negre.
La bordul navelor era îmbarcată echipa ARCA împreună cu racheta Helen 2 și balonul purtător.
Începând cu ora 15:00 s-au activat echipamentele electronice ale rachetei, capsulei rachetei și capsulei balonului. Din acel moment, Centrul de Control al Zborului de la bordul navei, precum și Centrele de Control aparținând ROMATSA (Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian), de la București și Constanța au început să recepționeze date de telemetrie radio și satelit.
La ora 15:30 racheta a fost alimentată cu combustibil și a fost coborâtă pe suprafața mării.
La ora 16:00 s-a început umflarea balonului purtător, iar la ora 16:40 ansamblul balon-rachetă a decolat.
Ascensiunea balonului a durat 40 minute până la altitudinea de 14000 m. Viteza maximă a balonului a fost de 120 km/h. Datele transmise la centrele de dirijare ale ARCA și ROMATSA au confirmat traiectoria perfectă a zborului, cu o eroare de numai 800 m față centrul zonei de siguranță LRD Helen.
La altitudinea de 14000m, de la bordul navei, s-a comandat pornirea motorului rachetă care a funcționat timp de 30 sec, plasând racheta până la altitudinea de 40000 m.
A urmat reintrarea în atmosferă a elementelor de lansare.
Parașuta de frânare a capsulei rachetei nu s-a deschis.
Nava rapidă Fulgerul, urmată de NSSL 281 Constanța s-au deplasat să recupereze capsula, dar nu au reușit identificarea acesteia. Căutările s-au încheiat la ora 22:00, echipa ARCA considerând inutilă rămânerea în zonă, din moment ce majoritatea datelor de telemetrie au fost transmise prin radio și satelit, iar recuperarea nu este unul din obiectivele Competiției Google Lunar X Prize.
La data de 2 octombrie 2010, ora 01:00, navele au reintrat în Dana Militară 0.


Obiective atinse

- Lansarea cu succes primei rachete spațiale românești și deschiderea drumului României spre cosmos.
- Realizarea primului zbor din cadrul Competiției Google Lunar X Prize, care vizează trimiterea unui robot pe suprafața Lunii de către o companie privată. ARCA devine astfel una dintre echipele favorite la câștigarea premiului de 30 milioane $
- Verificarea metodei de stabilizare gravitațională Popescu – Diaconu prin care o rachetă având treptele inferioare și sarcina utilă remorcate prin articulație elastică se poate stabiliza pe traiectorie de zbor verticală. Acest sistem, unul dintre cele mai inovative sisteme de zbor dezvoltate în ultimele decenii, va fi folosit de ARCA pe traiectoria de zbor către Lună
- Cea mai mare altitudine atinsă de un obiect zburător proiectat și realizat integral în România
- Lansarea unei rachete spațiale complet ecologice, motorul funcționând exclusiv cu apă oxigenată
- Prima cooperare de mare succes între o organizație non profit și o instituție militară
- Demonstrarea capacității ARCA de a desfășura și coordona programe aerospațiale extrem de complexe din punct de vedere tehnic și logistic.


Finanțare
Programul proiectării și construcției rachetei spațiale Helen 2 a fost realizat cu fonduri exclusiv private. Costurile necesare operațiunilor de lansare pentru Misiunea 4, inclusiv activitatea navală de pe Marea Neagră, au fost suportate de ARCA, prin sprijinul partenerilor săi.


Parteneri principali


Despre ARCA
Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) este o organizație non-guvernamentală, lider național în domeniul cercetării aerospațiale, care dorește să câștige competiția Google Lunar X Prize și să lanseze în cosmos prima rachetă românească, capabilă să transporte un cosmonaut
Programele dezvoltate la ARCA sunt:
- Racheta Demonstrator 2B, prima rachetă românească, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, re utilizabil, care a fost lansată cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de pe țărmul Mării Negre.
- Sistemul Stabilo care a executat două zboruri până în prezent. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă și Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre.
- Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiția Google Lunar X Prize. Zborul de test pentru Helen a fost amânat de două ori, în 2009 (Misiunea 3) și 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultăților întâmpinate în lansarea balonului purtător. Următoarea încercare de lansare va avea loc, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, de pe Marea Neagră.
- Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat cu succes, de la Sânpetru, la începutul anului 2010, Misiunea 5.
- Haas, rachetă orbitală, în trei trepte, lansată din aer. Principalul obiectiv al acestei rachete este acela de a trimite pe Luna sonda European Lunar Explorer pentru a câștiga competiția Google Lunar X Prize.


Pentru detalii suplimentare:
Simona Popescu, ARCA
0743 42 00 73
arcacontact @ gmail.com


FELICITARI ARCA!
Sus In jos
 
ARCA a lansat, cu succes, prima rachetă spațială românească
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Prima si ultima
» Prima intalnire a zodiilor
» Prima si ultima
» ZODIA TAURULUI
» Profetia numelui-Prima vocala

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
ROMANIAN SPOTTERS :: DIVERSE/OFF-TOPIC :: Stiri din aviatie - Aviation News-
Mergi direct la: