AcasaAcasa  InregistrareInregistrare  Conectare  

Distribuiți | 
 

 Avioane construite în România: IAR-POTEZ 25

In jos 
AutorMesaj
electric
Membru activ
avatar

Numarul mesajelor : 1166
Varsta : 44
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 10/03/2008

MesajSubiect: Avioane construite în România: IAR-POTEZ 25   Dum 10 Ian 2010, 18:08

Recenzie carte: Avioane construite în România: IAR-POTEZ 25
Autor: Dragos DOBRE
Sursa: Asociatia "Aripi Romanesti" (c)2009


În ultimul trimestru al anului 2009, editura Host Models a lansat pe piață lucrarea IAR-POTEZ 25, o ediție bilingvă română-engleză, ca supliment al revistei MODELIST.

Lucrarea, în același timp primul volum al colecției "Avioane Construite în România", prezintă istoria fabricării la IAR Brașov a licenței avionului IAR-POTEZ 25.
Obiectivele declarate ale seriei sunt ambițioase: de a oferi în timp o sursă de documentare pentru cei interesați de realizările Industriei Aeronautice Române.
Citat :

Cuvânt înainte:
Pentru a veni în ajutorul modelișilor, dar și a celor interesați de realizările Industriei Aeronautice Române, ne propunem să realizăm o colecție numită AVIOANE CONSTRUITE ÎN ROMÂNIA, în care să prezentăm detaliat istoria realizării acestor produse, informații tehnice, desene, profile color. Debutăm cu IAR-Potez 25, materialul finalizat urma să fie cuprins într-o lucrare ce-și propusese să trateze subiectul - Potez 25 fabricat în alte țări decât Franța.

Proiectul nu a fost finalizat din motive ce țin de finanțare. Sperăm ca acest prim volum ca prezenta interes și se va vinde, astfel încât să putem continua cu alte tipuri de avioane. Vom încerca, pentru avioanele la care există kituri, să le prezentăm, eventual cu ajutorul cititorilor să fie comentate. În cazul în care esistă machete construite îngrijit, nu vom ezita sa le prezentăm odată cu kitul.

Recent am citit și noi cartea mentionată - IAR-POTEZ 25 - conținând informații și poze interesante ale avionului IAR-POTEZ 25 precum și diverse înmatriculări ale aparatelor produse.

Lucrarea este împărțită în două secțiuni, prima conținând prezentarea avionului IAR-POTEZ 25 construit sub licență la IAR Brașov. Ca o anexă a primei părți, volumul conține lista cu datele punerii în serviciu pentru fiecare aparat din cele 216 bucăți fabricate.
A doua secțiune a lucrării prezintă evenimentul aeronautic "Raidul Micii Antante și Poloniei din 1928", primul concurs militar în cadrul căruia tările implicate și-au verificat tehnica aeronautică din dotare. În acest raid a fost prezent cu succes și avionul IAR-Potez 25.

Fără exagerări, lucrarea este curată, bună și necesară și, cum spunea un prieten, pentru o primă apariție dintr-o serie ambițioasă nu vedem ce se poate reproșa. Fotografiile sunt într-adevăr frumoase si instructive, pozele fiind de o bună claritate iar textul însoțitor este de mare interes.
Deși o lucrare cu puține pagini, datorită informațiilor istorice și tehnice, desenelor și profilelor color conținute, lucrarea să satisface chiar și exigențele celui mai strict public: modeliști și pasionați de aviație.

Sperăm ca pe viitor următoarele lucrări să beneficieze de desene ceva mai complete, eventual ceva mai mari, iar fotografiile de detaliu sau cele provenite din manuale să fie mai bine evidențiate.

Adresăm în acest articol felicitările noastre autorilor, redactorilor și editorilor și le dorim spor la lucru în continuare, deoarece noi vom cumpăra și promova cu siguranță aparițiile viitoare!

Lucrarea prezentată este disponibilă în limita stocului în magazinul online al Asociației "Aripi Românești" la categoria Literatură de aviație (Română).

Titlu: IAR-POTEZ 25
Colecția: Avioane Construite în România / supliment al revistei ModelIST
Autori: Dan Antoniu, George Cicoș
ISBN: ISBN978-973-0-07124-5
Editura: Host Models, Brașov
Anul apariției: 2009
Hârtie: Condiții grafice deosebite, hârtie lucioasă
Pagini: 64
Limba: bilingvă, română-engleză
Ilustrații: 62 imagini alb/negru, 11 fotografii din cartea de întreținere a aparatului și 10 profile color, o vedere de deasupra și una de dedesubt, realizate de Teodor Liviu MoroșanuDespre autori:
Dan ANTONIU (n. 1945 Bucuresti) este un cunoscut cercetator istoric în domeniul aeronautic. Autor de carte pe teme aviatice, domnul Antoniu a adus de-a lungul timpului o importantă contribuție la promovarea și popularizarea aeronauticii române. Este membru în Divizia de Istorie a Științei și Tehnicii - Secția Istoria Aeronauticii a Academiei Romane.

Deținând o importantă arhivă fotografică aeronautică personală ce cuprinde un volum impresionant de imagini de la începuturile aeronauticii române și până în prezent, domnul Antoniu are probabil cea mai mare colectie privată din țară cu imagini legate de aviația romană.

George CICOȘ (n. 1952) este deasemeni cercetator istoric în domeniul aeronautic, fiind și fost pilot de linie (Boeing 737).Este membru în Divizia de Istorie a Științei și Tehnicii - Secția Istoria Aeronauticii a Academiei Romane.

În urma cercetarilor efectuate în arhivele militare, arhivele nationale, arhivele mai multor muzee, arhivele OSIM, arhive personale și ca urmare a interviurilor cu personalul aeronautic, autorii sunt în posesia unei impresionante baze de date privind istoria aeronauticii militare și civile a României.
Sus In jos
 
Avioane construite în România: IAR-POTEZ 25
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
ROMANIAN SPOTTERS :: DIVERSE/OFF-TOPIC :: Discutii generale - Aviation Chat-
Mergi direct la: