Am cautat un topic cu acest specific dar nu am gasit. Daca este totusi, rog moderatorii sa-l mute.
M-am gandit sa postam materiale cu si despre cei care in floarea varstei, si-au ars trupul pe cerul patriei.
De ceva vreme, un amic din Sighisoara, care lucreaza in CJ, imi tot povestea despre unchiul lui. Profitand de un team-building in Poiana, m-am intors pe la Sighisoara unde am fost la acest om acasa.
Este fostul adjutant aviator Ilie Sandru, din Grupul 4 Vt. Pentru mine, a fost o adevarata revelatie sa-l cunosc si, mai ales sa-mi permita o scurta inregistrare. Mentionez ca discutia a fost mai lunga, inainte si dupa filmare, dar nu a dorit sa "pozeze", pentru ca nu considera potrivit. Zicea ca nu a facut mare lucru. Dragilor, inceputul povestii pe care o veti vedea, se refera la o lupa aeriana, undeva pe langa Agnita.
Pe scurt, Adjutantul Sandru decoleaza de pe Turnisor si vede 3 nemti, tot cu 109. ii angajeaza, doboara unul, altul fuge, iar cu celalalt incepe o lupta "ca doi cocosi" cum a spus domnia sa. In timpul luptei, aude pe frecventa lui cum celalalt il injura pe romaneste. Atunci il intreaba, "care esti"?. Neamtul Ii zice, "hai jos". Aterizeaza unul langa altul, si,...surpriza. Era unul din satul apropiat, un sas. Adjutantul este din satul Etos.
Aici continuarea:

Apoi, pleaca fiecare la armata sa. Nu mai stie nimic de celalalt, dar respectivul nu s-a mai intors in sat.
interlocutorul meu, are 92 de ani, si, atentie, un glont in cap, dupa urechea stanga, se vede locul, si zice ca uneori cand isi clatina lateral capul, il simte cum se misca. La primit intr-o lupta aeriana, ceva ricoseu probabil.
Am citit sute de pagini cu si depre pilotii nostrii din WW2, dar nu se compara nimic cu palmele frematande si cu privirea pe care o au atunci cand iti povestesc direct. Lucirea ochilor acestui om, atunci cand povestea depsre viata de atunci , cand "odata ce eram in aer, toata republica era a mea", nu paleste decat in fata altei vorbe preferate, si cu drag rostita "eram tanar ca fraguta".
A fost o mare onoare sa va cunosc, domnul Adjutant Aviator, Ilie SANDRU.