AcasaAcasa  InregistrareInregistrare  Conectare  

Distribuiți | 
 

 Crestere a numarului de curse pe Aeroportul Timisoara

In jos 
AutorMesaj
claudiup
Membru activ
avatar

Numarul mesajelor : 973
Varsta : 35
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 22/10/2008

MesajSubiect: Crestere a numarului de curse pe Aeroportul Timisoara   Lun 18 Mai 2009, 13:40

Am primit acum cateva minute acest comunicat oficial de la Ministerul Transporturilor

GUVERNUL ROMÂNIEI


MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII


Direcția Informare Publică și Comunicare


Comunicat bilanț Aeroport Timișoara
18 mai 2009

În primele patru luni ale anului 2009, Aeroportul Traian Vuia Timișoara a înregistrat o creștere față de perioada similara a anului trecut în ceea ce privește numărul de zboruri, concomitent însa cu o stagnare a numărului de pasageri. Astfel, de la începutul acestui an, pe Aeroportul Traian Vuia Timișoara a fost înregistrat un număr de aproximativ 7500 curse operate (aterizări si decolări), față de 7425 curse operate in 2008.

În ceea ce privește numărul de pasageri, acesta nu a cunoscut modificări importante. Daca în perioada ianuarie - aprilie 2008, prin cea mai importantă poartă aeriană din vestul țării au trecut 252.722, în primele 4 luni din acest an, numărul de pasageri care au beneficiat de serviciile aeroportului din Timișoara a fost de 251.709. Începând cu luna aprilie însa, se constată o tendință de creștere a numărului de pasageri concomitent cu creșterea traficului aerian.

Pentru anul 2009, se estimează o valoare a traficului apropiată de cea a anului 2008, cu o creștere relativ ușoară de 3% a numărului de curse operate, si 7% a numărului de pasageri procesați. Totuși, cifra de afaceri realizată în perioada ianuarie – aprilie 2009 este de 9955 mii lei, cu aproximativ 13% mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2008. Veniturile totale au înregistrat o creștere de 23% față de aceeași perioadă a anului 2008 în condițiile în care cheltuielile au înregistrat o creștere de doar 0.07%.

Urmare a analizei cotelor de piață deținute de companiile care operează pe aeroport, pentru perioada ianuarie – aprilie 2009, segmentul low cost deține 19% din cota de piață. Odată cu lansarea noilor destinații în luna februarie 2009, se observă dublarea numărului de pasageri. Pe acest segment sunt operate 23 de curse săptămânale dus-întors, compania Wizzair estimând o creștere semnificativă a numărului de pasageri pentru aeroportul Timișoara în 2009, circa 15% din întreaga activitate operațională din România. Segmentul zborurilor private deține 0,35% din cota de piață, iar segmentul zborurilor de linie 80,6% din care transportatorul Carpatair 56%, iar Tarom 16%.

În primele 4 luni din acest an, au fost lansate 6 destinații noi, respectiv - Bergamo, Barcelona, Paris-Beauvais, Valencia, Treviso – aparținând companiei Wizz Air si Forli, aparținând companiei Windjet (companie care a întrerupt operarea acestei curse începând din data de 04.05.2009). Pe perioada verii vor fi introduse o serie de curse charter înspre diferite destinații de vacantă, confirmate până în momentul de față fiind destinațiile Antalya (Turcia), Corfu (Grecia), Malta, Monastir (Tunisia), Tivat (Muntenegru), Zhakintos (Grecia).

În perioada imediat următoare, în programul de operare al zborurilor de pe Aeroportul Timișoara, compania Carpatair introduce doua noi destinații, Cernăuți (începând din data de 28 mai, cu o frecvență de 3 zboruri pe săptămână) si Perugia (începând cu data de 16 iunie, cu o frecvență de 2 zboruri pe săptămână).

În această perioadă, pe Aeroportul Traian Vuia Timișoara au operat în mod regulat companiile Tarom, Carpatair, Lufthansa, Malev, Austrian Airlines, Wizz Air si WindJet. De pe Aeroportul Traian Vuia Timișoara, decolează în fiecare zi peste 40 de aeronave, având ca destinații 9 orașe din țară și 26 de aeroporturi din Europa.
Sus In jos
Thomas
Membru activ


Numarul mesajelor : 908
Varsta : 53
Localizare : Göttingen
Data de inscriere : 04/01/2008

MesajSubiect: Re: Crestere a numarului de curse pe Aeroportul Timisoara   Lun 18 Mai 2009, 14:40

Sunt absolut fascinat cheers

Nu am crezut sa fie posibil un astfel de comunicat, cu informatii statistice atât de complete pentru un aeroport românesc. Când ma gândesc ce ne chinuiam în anii trecuti sa aflam date de trafic de pe aeroporturile românesti sunt coplesit de acest comunicat!

Asteptam asemenea comunicate si de la alte aeroporturi ... Smile

Desigur, câteva mici greseli (nesemnificative pâna la urma ...): chartere la Malta si Monastir din câte stiu n-o sa mai fie, în schimb va mai exista un charter la Heraklion.
Sus In jos
CalinCLJ
Membru activ


Numarul mesajelor : 1031
Varsta : 55
Localizare : Cluj-Napoca
Data de inscriere : 15/10/2008

MesajSubiect: Re: Crestere a numarului de curse pe Aeroportul Timisoara   Lun 18 Mai 2009, 14:59

Thomas a scris:
Sunt absolut fascinat cheers

Nu am crezut sa fie posibil un astfel de comunicat, cu informatii statistice atât de complete pentru un aeroport românesc. Când ma gândesc ce ne chinuiam în anii trecuti sa aflam date de trafic de pe aeroporturile românesti sunt coplesit de acest comunicat!

Asteptam asemenea comunicate si de la alte aeroporturi ... Smile

Desigur, câteva mici greseli (nesemnificative pâna la urma ...): chartere la Malta si Monastir din câte stiu n-o sa mai fie, în schimb va mai exista un charter la Heraklion.

Thomas , aeroporturile ce apartin de MT mereu au dat astfel de comunicate (mai putin CND , care nu prea are ce spune si in plus e si baza americana acolo , e bine cat mai putina publicitate).

Eu "citesc" mai departe decat "fascinatia" ta : un nr mai mic de pax (cu vreo 1,000) in masura in care zboara Wizz? Iertati-ma , dar arata chiar rau cifrele astea ! In masura in care ROT cam stagneaza (pe interne e un fel de status-quo) , nu inteleg decat ca a scazut dramatic KRP.
In plus , aceleasi miscari , aceeasi pax , dar daca ne gandim ca Wizz zboara cu 320 de 180 de locuri , asta ma duce cu gandul la un nr de locuri oferite mai mare , sau , pe cale de consecinta , un LF mult mai mic !

E bine , cateodata , sa mai citesti si printre randuri !
Sus In jos
cipi_TM
Membru activ
avatar

Numarul mesajelor : 1409
Varsta : 36
Localizare : Timisoara
Data de inscriere : 04/10/2008

MesajSubiect: Deși e criză, bănățenii se plimbă tot cu avionul   Lun 18 Mai 2009, 16:13

Din presa locala:

Titlu: Deși e criză, bănățenii se plimbă tot cu avionul
Sursa: http://www.tion.ro/stiri/timis/articol/desi-e-criza-banatenii-se-plimba-tot-cu-avionul/cn/news-20090518-01581209
Autor: Marcel Hoster
Data: 18.05.2009

Citat :
Deși e criză, bănățenii se plimbă tot cu avionul

Chiar dacă era pesimistă, conducerea Aeroportului Timișoara, numărul zborurilor operate este în creștere dar numărul de pasageri operați a rămas constant.
Aeroportul Traian Vuia Timisoara
De la începutul acestui an, pe Aeroportul Traian Vuia Timișoara a fost înregistrat un număr de aproximativ 7.500 curse operate (aterizări și decolări), față de 7.425 curse operate în 2008. Dacă în perioada ianuarie - aprilie 2008, prin cea mai importantă poartă aeriană din vestul țării au trecut 252.722 pasageri, în primele 4 luni din acest an, numărul celor care au beneficiat de serviciile aeroportului din Timișoara a fost de 251.709, deci o mică scădere față de perioada similară a anului trecut. Important este că în luna mai deja se înregistrează o tendință de creștere a numărului de pasageri concomitent cu creșterea traficului aerian. Pentru anul 2009, conducătorii Aeroportului estimează atingerea unei valori a traficului apropiată de cea a anului 2008, chiar mai mult, în creștere ușoară de 3% a numărului de curse operate și cu 7% a numărului de pasageri procesați.
Segmentul low cost deține deja 19% din cota de piață a curselor aeriene operate pe Traian Vuia. Odată cu lansarea noilor destinații în luna februarie 2009, se observă dublarea numărului de pasageri. Segmentul zborurilor private deține 0,35% din cota de piață, iar segmentul zborurilor de linie 80,6% din care Carpatair 56%, iar Tarom 16%. În primele 4 luni din acest an, au fost lansate 6 destinații noi: Bergamo, Barcelona, Paris-Beauvais, Valencia, Treviso. Pe perioada verii vor fi introduse o serie de curse charter înspre diferite destinații de vacanță, confirmate până în momentul de față fiind Antalya (Turcia), Corfu (Grecia), Malta, Monastir (Tunisia), Tivat (Muntenegru), Zhakintos (Grecia). În perioada imediat următoare, în programul de operare al zborurilor de pe Aeroportul Timișoara, compania Carpatair introduce două noi destinații, Cernăuți și Perugia. Trebuie spus că de la Timișoara operează șapte companii: Tarom, Carpatair, Lufthansa, Malev, Austrian Airlines, Wizz Air și Wind Jet.
Sus In jos
Thomas
Membru activ


Numarul mesajelor : 908
Varsta : 53
Localizare : Göttingen
Data de inscriere : 04/01/2008

MesajSubiect: Re: Crestere a numarului de curse pe Aeroportul Timisoara   Lun 18 Mai 2009, 19:03

CalinCLJ a scris:
Thomas , aeroporturile ce apartin de MT mereu au dat astfel de comunicate (mai putin CND , care nu prea are ce spune si in plus e si baza americana acolo , e bine cat mai putina publicitate).
...

Eu ma referam la cifre gen cota de piata, informatii mai deosebite zic eu.

Si mi se pare normal daca "home-carrier" care are (sau avea desigur) anul trecut peste 60% cota de piata pierde sa zicem 20-30% din pax, efectul nu poate fi compensat atât de usor de altii.

Iar KRP în mod absolut sigur resimte criza cel mai puternic dintre toti operatorii români, dat fiind orientarea aproape exclusiva pe business pax. Sigur, s-ar putea aduce în discutie aici, daca aceasta viziune gen "capsunarii nu ne intereseaza pe noi si nici nu-i vrem, LCC nu prezinta nici un fel de concurenta pentru noi, avem complet alta clientela" Wink a fost oportuna pâna la urma ...

Dar, subiectul comunicatului fiind aeroportul si nu KRP, eu mai citesc si altceva printre rânduri. Lucru observat dealtfel si în comunicatul dat de OTP, spre deosebire de BBU:

Aeroporturile TSR si OTP se pare ca nu au nici o treaba cu criza. Adica scade numarul de pax, numarul de miscari e tot p-acolo, dar veniturile cresc (la OTP parca cu 16-17%, aici cu 23%).

Concluzia mea: ori s-a pus mare accent si cu mare succes pe cresterea veniturilor din non-aviation (greu de crezut, mai ales în asemenea masura), ori ... spus pe româneste îi cam doare în cot de situatia operatorilor si ei au indexat bine-mersi tarifele. Nici vorba de o subventionare mai mult sau mai putin directa pentru operatorii aerieni. Ma gândesc, ca i-ar sta bine aeroporturilor TSR si OTP tinând cont de situatia economica actuala, sa renunte la o parte din încasarile (suplimentare!) în detrimentul scaderii taxelor de operare pentru clienti.

Pâna la urma (ca sa duc ideea la extrem ...) cu ce i-ar încalzii de exemplu (ipotetic) pe contabilii de la TSR faptul, ca dupa sase luni si-ar creste veniturile cu 25% dar în schimb KRP ar intra în faliment? Desigur nu am informatii referitoare la aceste aspecte, dar încerc sa citesc si eu asa printre rânduri ...
Sus In jos
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Crestere a numarului de curse pe Aeroportul Timisoara   

Sus In jos
 
Crestere a numarului de curse pe Aeroportul Timisoara
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Dulciuri raw
» Accesorii crosetate-genti,curele,bijuterii, bentițe (14)
» Curs de croitorie, unde?
» Scoala de bijuterii
» Clame de par, bentite, bucle pentru fetite

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
ROMANIAN SPOTTERS :: DIVERSE/OFF-TOPIC :: Stiri din aviatie - Aviation News-
Mergi direct la: